Momenten

Die bijzondere momenten vlak voordat iemand overlijdt. Het gebeurt vaak en toch blijft het verbazen. Je hebt het eerst niet in de gaten. Het lijkt gewoon. Tot dat telefoontje komt. Je vader, moeder, je zus of oom is er niet meer.

Op de grens van leven en dood zie je opeens alles scherper. Alsof je alerter bent. Alsof je door een nieuwe bril kijkt. Wat eerst nog vanzelfsprekend leek, krijgt van het ene op het andere moment een bijzondere betekenis.

Zoals die laatste keer dat je afscheid van haar nam en ze bleef zwaaien bij het raam. Dat deed ze anders nooit. Die keer dat je hem voor het eerst hoorde zeggen: “Ik hou van jou.” Hoe kon je weten dat het ook de laatste keer zou zijn?

Onbetaalbare momenten. De een noemt het toeval, de ander ziet het als een knipoog van boven of een verademing in een wereld waarin alles verklaarbaar en maakbaar lijkt.

Die momenten. Steeds weer. Ze vertellen ons dat het leven een niet te bevatten geschenk is. Dat juist de dood ons dat zo helder en scherp laat zien.

W o n d e r l i j k.

 

© Petra van Eldik – Neleman

 

Terug naar overzicht

Laatste nieuws